čtvrtek 27. listopadu 2014

O sportu ve městě sportu... a aut...

Milé děti, dnes je na čase si konečně popovídat o Detroitu jako městě, ve kterém je sport a auta na prvním místě. A to myslím naprosto vážně. Abych vám tedy povyprávěla o tom, jak to tady chodí, připravila jsem článek o šesti týmech, čtyřech různých sportech, které tady udávají směr. Postupem času se chystám také porovnat Ameriku a Česko. A také napsat něco i o tom normálním, obyčejném životě tady, v Motorcity. O tom ale jindy.


Detroit Lions
Prvním týmem na našem seznamu jsou Detroit Lions. Vybrala jsem je záměrně. Nikdo je totiž nemá rád. Teda... má, ale nedaří se jim. Co jsem pochopila, hrají tužku, protože vedení stojí za nic a nejsou schopni s tím nic dělat. Tím pádem jsou Lions tak trochu takovým tím nepovedeným sourozencem v rodině. Alespoň teď. A všichni jim chodí fandit, byť je prohra rozhodně nepřekvapí. Lions hrají na Ford Field. Jedná se o Americký fotbal, konkrétně ligu NFL.

Zápas na Ford Field

Detroit Pistons
Dalším týmem na našem listu jsou Detroit Pistons, basketbalový tým. Hrají NBA a jejich stadionem je The Palace of Auburn Hills, který, narozdíl od například Ford Field, není přímo v Detroit downtown. Pistons nejsou špatní, leč ve stínu ostatních klubů zůstávají lehce opomíjeni. Jejich loga nenajdete na autech, tričkách nebo mikinách u lidí na ulici. Tedy alespoň ne tak často. And zprávy je příliš nezmiňují. Jsou prostě tak nějak mimo hlavní dění.


Detroit Tigers
Dalším týmem na seznamu jsou Detroit Tigers. Hrají baseball, jejich domovem je Comerica Park a hrají America League Central. Narozdíl od Lions a Pistons, Tigers jsou velice oblíbení. A také jsou dobří. Jejich znak najdete snad všude. Visí na billboardech, mají vlastní bar, jejich nálepky jsou na autech. Každý má triko nebo mikinu. Když postoupili letos do play off, školy vyhlásily Tigers day a všechny děti měly povinně přijít do školy oblečené v něčem od Tigers. Tygři jsou prostě v módě.

Comerica Park
D
Detroit Red Wings
alším týmem, a posledním, který nese jméno Detroit, jsou Detroit Red Wings. Ve světě jsou ze všech asi nejznámější. Hrají hokej a jejich domovem je Joe Louis Arena. Podobně jako Tigers, i oni jsou miláčky města. Najdete je všude. Red Wings a Tigers jsou prezentace města. Na ně je Detroit hrdý, do jejich dresů se tu oblíkají sochy, jim se skládají písničky. Red Wings hrají NHL. Mají nejstarší arénu v lize, vyhráli ve své historii 11 Stanley Cupů a už jen strop Joe Louis ukazuje, jak významný tým to pro hokej je. A lidé v Detroitu jsou na ně patřičně pyšní.

Joe Louis Arena
P
Michigan Wolverines
ředposlední zastávkou jsou Michigan Wolverines. Ti zastupují Michigan State University a v našem případě mluvíme o Americkém fotbalu. Pochopitelně univerzita má i všechny ostatní zmíněné sporty, ale americký fotbal je nejsledovanější. Celkově v USA univerzitní sporty letí. Má to snad i vlastní tv kanál. Tady v Michiganu si obvykle rodiny vybírají tu svojí univerzitu. Byť ne vždy ji sami navštěvovali. Každopádně to nic nemění na tom, že Wolverines stojí za prd. A vždycky jim Spartans naloží... až je to ponižující...

Michigan Spartans

Spartans reprezentují Wayne State University, druhou velkou univerzitu v Michiganu. S Wolverines se utkávají pravidelně a pravidelně všem připomenou, že to snad ani nejde brát vážně. No, i přesto to lidé vážně berou. Tak jako tak, lidé tady jsou buď jedno nebo druhé. Málokdo se neřadí nikam nebo dokonce neví, která bije. Ani jeden tým není přímo z Detroitu a hrají univerzitní ligu. S Detroitem jsou ale i tak spojovaní dost.


Tak to byla trocha teorie na téma sporty v Detroitu. Doufám, že jste méně zmatení, než já. Jelikož já si ještě pořád nejsem jistá, jestli všemu plně rozumím. Já osobně preferuji Red Wings. Ráda bych se koukla i na Tigers. A asi bych se nechala ukecat i na ten univerzitní fotbal. Ale lístky tu stojí těžký peníze, takže to ponechám osudu.

Sportu zdar,
Nana

Žádné komentáře:

Okomentovat